#16 Økonomistyring, hva er det?

Hvordan styre økonomien i din bedrift?

 

Har du også forsøkt å STYRE økonomien men vet ikke hva en lønnsom bedrift vil si?

Hvordan skal du “lese” tallene og vite om du har råd til den neste investeringen?

Føler du deg underbetalt og blir deprimert fordi du ikke får nok betalt jobben du gjør?

Føler du at du ikke kan ta mer betalt for da mister du kunder?

Føler du at tiden “renner ut” fordi du ikke kommer videre. Du står på stedet hvil – inntektene lar bare vente på seg?

 

Det er noen ting du kan gjøre for at økonomien i bedriften din skal bli bedre.

 

Jeg kommer her inn på 8 punkter du kan gjøre selv.

1 Forretningsplanen

 

“If you fail to plan you plan to fail” Benjamin Franklin.

 

Du har sikkert hørt dette ordtaket før?  Ja det er noe i det. De som planlegger er de som får til mest. En forretningsplan skal ta deg fra visjon – eller ide om du vil til noe som er helt konkret. Du tallfester hva du skal selge og hvor mye og når. Du finner ut hva som kjennetegner din bedrift i forhold til markedet. Ditt konkurransefortrinn, styrker og svakheter.

Jo tydeligere du er på dine mål og hvordan du skal gjennomføre desto større er sjansen for å lykkes! Har du laget et budsjett før? Hvis ikke anbefaler jeg deg å gjøre det snarest om du driver en bedrift. Grunnen til det er at jeg som regnskapsfører ser så ofte at gründere eller bedriftseiere kommer til meg og sier at de har tenkt å selge xx til  kr xx og de har xxx kostnader. Jeg spør.. slik jeg pleier.. har du laget et budsjett så du ser hvordan det ser ut? svaret jeg ofte får er næææ trenger jeg det da?

 

Sist dette skjedde så sa jeg til gründeren. La oss se på det sammen.

Bakgrunnen til denne gutten var at han skulle teste ut om han kunne få investorer til å hjelpe han med penger. Kan du tenke deg hva jeg sa?

 

Hva er det første en investor tenker på? What's in it for me? De ønsker å vite nøyaktig hvilke planer du har for vekst – ikke sant? De vil vite hvilken avkastnings prosent de kan vente seg hvis de investerer i ditt selskap. Da MÅ du lage et budsjett for å se at dette selskapet er “liv laga”.

 

Historien til denne gutten er ikke slutt ennå :)

Jeg lagde et budsjett med de tallene han hadde selv funnet i forhold til antall enheter han skulle selge og hvilken pris han skulle ta pr. enhet. Vi la inn kostnadene også i det samme budsjettet og vet du hva vi fant ut? han måtte tredoble… TREDOBLE inntekten sin for at dette skulle gå i 0. Ikke med overskudd men for at kostnadene skulle dekkes. Han fikk seg en AHA opplevelse og gikk fra mitt kontor med helt konkrete tall.Ikke noe usikkerhet. Tallene er klare de. Tror du han var glad at han ikke dro til investor før han hadde satt seg ned og sett på tallene? Det tror jeg :)

 

 

2 Likviditetsbudsjettering

 

 

Noe av grunnen til at nystartede bedrifter ikke klarer seg er at de ikke har penger på konto til å betale når regningene forfaller. Det viser seg at det kun er 30% av firmaer som overlever etter 5 år. 30% det er for dårlig! Det er derfor jeg har satt meg som mål å hjelpe så mange bedriftseiere som mulig til å klare økonomien.

 

Det du kan gjøre i denne sammenheng er å lage et likviditetsbudsjett. I et slikt budsjett legger du inn når du skal BETALE dine fakturaer, altså når de forfaller, ikke som et driftsbudsjett hvor du fordeler kostnadene over hele året med like summer.

 

Trenger du mye penger før du setter i gang kan et investeringsbudsjett være til stor hjelp for å bli klar over omfange av kostnader du kommer til å få før inntektene er kommet i gang. Da blir det klart hvor mye det koster det du har tenkt å sette i gang. Enten har du penger å spytte inn selv til dette, eller du får tak i en investor, eller du kan få kassekreditt eller lån i banken. Det viktigste er å ha penger, for å starte en bedrift koster masse penger.

 

3 Det rette perspektiv på lønnsomhet

 

Hva bør du streve etter når du skal drive egen virksomhet. Er det raske penger? eller er det å ta markedsandeler? det rette perspektivet bør være å bygge opp bedriften din. Får du overskudd bør du legge av penger i bedriften din til mer investeringer eller bygge opp en solid aksjekapital. Dette styrker bedriften som gjør at du kan tåle dårlige tider :) Da får du en solid bedrift – hadde det vært gøy?

 

4 Bli bedre på å selge

 

Er du en god selger? Mange har vanskelig for å selge egne produkter. Hvilken pris skal jeg ta? Hvordan skal jeg “pakke” mine produkter eller tjenester? Hvordan skal jeg “close” salget? Det finnes uendelig mange “salgsskoler” og treninger der ute, og det er en grunn til det.

 

Det finnes ingen rett eller gal ting i forhold til å ta sine priser. Markedet bestemmer priser på varene. Markedet forteller hva de andre tar for sine varer og produkter.

 

Men selger du coaching og digitale produkter? Ja da er det en helt annen historie. Da snakker vi om hvilket PROBLEM løser du? Er dette et problem som dine drømmekunder virkelig ønsker løst? Ja da kan du ta en høyere pris.  Det samme er om du hjelper de til å tjene mer penger.

 

Si at du ønsker å kutte ut regnskapsfører. En regnskapsfører koster i gjennomsnitt kr 30.000 pr år. Noen mer og noen mindre. Si at du virkelig skulle spare penger. Et  kurs hos meg koster rett under kr 5000 for å lære denne ferdigheten. Er det noe du kunne tenkt deg? Ja da er dette en rimelig penge og en “no brainer” spør du meg. Du sparer ikke bare 30000 i år 1 men tenk deg hva du har spart i løpet av 5 år eller 10 år? Gøy dette med tall du!

5 Sammenligne med tidligere perioder

 

Hvis du fører regnskapet selv så er det helt fantastisk. Da blir du virkelig godt kjent med drifta di og får oversikt over salg og kostnader og vet hvor du kan gjøre forbedringer selv. Det du kan gjøre som en vane er å lage sammenligninger fra periode til periode. Da finner du ut når du er mest lønnsom og du kan også skrive dette ned, hva som er årsaken til at det gikk bedre i den perioden og hvorfor det gikk dårlig da. Da vil du ha et nyttig styringsverktøy.

6 Enkle nøkkeltallsberegninger

 

Jeg anbefaler alle å finne sine nøkkeltall. Nøkkeltall, hva er det tenker du kanskje. Jo nøkkeltall er noe vi har som styringsverktøy for å finne ut, likviditeten – vår evne til å betale regningene våre til rett tid. En annen nyttig beregning er nullpunkt. Det vil si når får vi dekket våre kostnader. Etter at vi får dekket våre kostnader da blir resten overskudd. Nøkkeltall kan du også bruke for å finne dine konkurrenter sine nøkkeltal. Da kan du begynne å sammenligne din bedrift med dem og lære av det du finner. Kanskje er det et potensiale du ikke har sett hos de som du også kan benytte deg av? 

 

7 Kvalitetssikre offentlige oppgaver

 

I år har det kommet bøter du ikke har sett maken til fra Staten Norge, eller det vil si skatteetaten. Dagsbøter for ikke å ha levert årsregnskapet, eller mva oppgaven eller a-meldingen. De brevene er det ikke noe morsom å motta på Altinn. Så hva kan du gjøre for å sikre at du får levert alt til rett tid? Ja det er mye å passe på. Det er faktisk noe hver måned hvis du har både lønn og merverdiavgift i din bedrift. Sørg for å lage en liste over alle oppgaver du må huske på og legg påminnelse til deg selv i kalenderen litt før du skal levere så du får ført regnskapet i god tid før fristen. Dette er økonomistyring i praksis :). Ingen bøter, ingen uforutsette ekstra kostnader og du kan sove med god samvittighet. Deilig.

 

8 Finne ut hva du er god på selv

 

Økonomistyring kan være noe så enkelt som å finne ut hva du selv er god på og hva du kanskje bør sette bort. Jeg har ofte rotet bort masse tid på ting jeg ikke kan. For eksempel så har jeg jobbet masse med hjemmesiden min og redigere bilder og designe maler. Jeg har blitt mye bedre på det å sette ting bort til de som er flinkere enn meg. Vi tenker ofte ikke på at den tiden du bruker faktisk koster deg noe.Vi tenker ofte på at det er jo bare min egen tid så det er gratis. Nei, det er det ikke. Hva om du kunne jobbet med kundene den tiden du brukte på det du ikke kan? La oss se på et regnestykke her.

 

La meg gi deg et regnestykke:

Si at noe tar deg 5 timer å gjøre.

Du pleier å ta kr 1500 pr time for dine tjenester. Det betyr at det koster deg 7500 å gjøre jobben.

Hvor lang tid tar det en ekspert å gjøre samme jobben? To timer. De koster kanskje kr 1000 pr time.

Det vil si totale kostnader på kr 2000. Det vil si at det koster deg 5500 mindre å leie inn en ekspert til å gjøre jobben enn at du gjør det du er best på.

Og du- la oss innrømme det, eksperten klarer det kanskje på bedre måte enn deg også? Wow skjønner?

 

Her ser du hvor gøy det er å tenke økonomi. Økonomi er ikke kjedelig. Det skaper trygghet og oversikt og det er viktige styringsverktøy for deg som driver en bedrift!

 

Synes du denne artikkelen var nyttig? Del den gjerne!

Har du noen kommentarer? La meg høre fra deg i feltet nedenfor.

Ønsker du kontakt? mailen min er: monica@monicanorum.no

Vil du lære mer om økonomistyring? skriv MER i feltet nedenfor så jeg vet at du er interessert!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *